‘Ik wil juist de niet-veganisten bereiken’

 

Dorien ten Cate-Buddeke (44) werkt parttime bij het conservatorium in Enschede. Dat doet ze met plezier. De overige dagen van haar week vult ze met andere zaken waar haar hart naar uit gaat. Zoals bloggen over veganistische recepten of plantaardig koken voor andere mensen. “Dat is waar ik blij van word. Op deze manier zet ik me in voor een betere wereld.”

 

Dorien, kan je iets over jezelf vertellen?

 

“Jazeker. Ik ben Dorien, woonachtig in Glanerbrug. Ik ben veganist en dat is ook de reden dat ik bij Local People betrokken ben geraakt: vanwege mijn blog vegaanmetdiebanaan.nl. Daarop post ik veganistische receptverhalen. Er staan inmiddels ruim vierhonderd recepten online. Naast de blog schreef ik samen met mijn zus (illustratrice/kunstenares Kristel Buddeke) het kookboek ‘Plantaardig met die banaan’. Ik hou niet van bananen dus die komen in de recepten niet voor.”

 

Hoe kwam je erop om deze blog te beginnen?

 

“Ik ben nog maar vijf jaar veganist en daarvoor was ik een aantal jaren vegetariër. Daarvoor dacht ik nooit echt na over vlees eten. Dat hoorde er gewoon bij. Tot ik meer las over de vlees- en zuivelindustrie. Weten wat er omgaat in die industrie betekende voor mij een point of no return, ik wilde hier niet langer aan bijdragen. Datzelfde jaar bereidde ik het kerstdiner voor mijn familie. Vegan natuurlijk. Mijn vader zei: ‘nou als dit veganistisch is dan wil ik dat ook wel elke dag eten’. Mijn moeder vulde aan: ‘maar dan moet ik wel recepten hebben!’ Ik dacht: ‘dan zet ik ze wel voor je op een website’. En zo ben ik mijn blog begonnen.”

 

Waarom is dit zo belangrijk voor jou?

 

“Ik ben verantwoordelijk voor mezelf en voor de keuzes die ik maak. De wereld verbeteren kan op vele manieren, ik kies onder andere voor het vermijden van dierenleed. Bijkomende voordelen van het veganisme zijn dat je ecologische voetafdruk verkleint en het klimaat er baat bij heeft.

 

Ik werd vegan, cold turkey style. Mijn man ging afkicken en deed eerst alleen thuis met me mee, later steeds vaker buitenshuis, inmiddels is ook hij fulltime veganist. Ik hoop andere mensen met mijn (recept-)verhalen te inspireren. Ken je het ‘ripple effect’? Je gooit een steentje in het water en de kringen die dat steentje op het oppervlak veroorzaakt breiden zich langzaam uit. Ik wil met name de niet-veganisten bereiken. Ik bied vaak aan het eten te verzorgen op feestjes en bij weekendjes weg. Mensen smikkelen ervan, vertellen door dat veganistisch eten super lekker is, vragen me om recepten en geven dit ook weer door aan derden.”

 

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

 

“De Local People community heeft mij ook weer geïnspireerd. Zo denk ik aan een terugkerend event waarbij ik – of een andere veganist – mensen meeneem naar de supermarkt om te laten zien dat je daar al je plantaardige boodschappen kan doen. En daarna samen koken natuurlijk! Ik zet mijn huidige blog voort, maar ik lanceer ook een nieuwe website: goedsmikkelen.com. Hier wil ik de nadruk net iets meer leggen op waarom het goed is om na te denken over je eten. Hoe die website zich concreet gaat ontwikkelen merk ik tijdens het proces wel weer.”

 

 

Websites van Dorien: 

www.goedsmikkelen.com

www.vegaanmetdiebanaan.nl 

 

Het interview is geschreven door Wendy van Til & de foto's zijn gemaakt door Tessa Wiegerinck in oktober 2019.

Deze dames zijn ook bekend als flextukkers, check www.flextukkers.nl voor meer info.